Kardamom celý zelený
Popis
Postačí jej využívat střídmě. Znám je především ve východní kuchyni, kde je součástí kari koření, používá se do nápojů, zeleninových i sladkých pokrmů, včetně cukroví.
Rovněž je výborný do nejrůznějších omáček a salátů, uzenin i masa, mletého i přírodního. I malinká špetka kardamomu dodá potravinám na chuti.
Při pečení se hodí do perníků, marcipánových moučníků, ale i do džemů a kompotů. Ale pokud si chcete skutečně pochutnat, zkuste si špetku kardamomu přidat do kávy k prohloubení její chuti – takto je zvykem podávat čaj i kávu v Egyptě a arabském světě.
Prospívá zdraví
Kardamomová semena obsahují bílkoviny, tuky, škroby, terpeny, karboxylové kyseliny, thiamin, riboflavin a niacin. Díky těmto látkám má široké spektrum léčivých účinků:
- Pomáhá ke správnému trávení, působí preventivně proti různým virům.
- Má posilující účinek na organismus a také napomáhá zklidnit bolesti revmatického původu.
- Skvěle pomáhá proti plynatosti, srdeční slabosti, při léčbě zánětů dásní a zubů.
- Působí na rychlejší léčbu kůže, i jako prevence při onemocnění dýchacích cest, astmatu a zápalu plic.
- Uleví při bolestech v krku, ledvinových a žlučníkových kamenech.
- Jako první pomoc prý působí i při hadím uštknutí a bodnutí škorpionem.
- Ověřený účinek má na zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, ale je to i prostředek na potenci a afrodisiakum pro mužskou část populace.
- Čaj s kardamomem pomáhá také při stresu, únavě, přepracování nebo depresi.
- Semena kardamomu s medem zlepšují kvalitu zraku.
- Pomáhá i na zklidnění nervů (stačí žvýkat pár zrnek), antisepticky a k osvěžení dechu.
Hmotnost | 0.125 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.