Sušený ibiškový květ

Věděli jste, že...


Ibišek je léčivý? Má řadu pozoruhodných účinků.


Ibiškový čaj je oblíbeným nápojem ve Střední Asii, v mnoha afrických zemích, v Karibiku, Střední Americe i v Thajsku. Ve většině z těchto zemí jej používají nejen k osvěžení, ale dobře vědí, že má léčivé účinky. V Egyptě se pije pravidelně prakticky denně i vícekrát. Prodává se ve vysoké kvalitě na tržištích pod názvem Karkade.


Ibišek má schopnost snižovat krevní tlak. Tato schopnost byla prokázána i studiemi. Dále se přišlo na protirakovinné účinky ibišku. V této souvislosti se hovoří většinou o nádorovém bujení v mozku či o kožních nádorech. Ibišek je bohatým zdrojem vitaminu C, ale má i další antioxidační složky. Obsahuje dokonce sloučeniny, které působí protizánětlivě.


Složení ibišku pozitivně stimuluje lidskou imunitu. Pravidelná konzumace ibiškového čaje má proto v mnoha zemích i dobrý smysl v tom, že ibišek nahrazuje méně rozvinutou lékařskou péči. Lidé jsou díky ibiškovému čaji zdravější.


Květy ibišku obsahují látky, které ovlivňují cholesterol a tím pádem omezují ukládání tuku v tepnách. To má za následek lepší průchodnost tepen a cév a snižuje se tak riziko infarktů a mrtvic. Díky lepšímu prokrvení mozku se též stimuluje naše paměť. Lepší hospodaření s cholesterolem také pomáhá snížit nadváhu
Ibišek se hodí i pro diabetiky, protože stimuluje sekreci inzulinu.Ibišek ale pomáhá i ledvinám, ulevuje oční sítnici i nervům. Působí močopudně. Čaj je vhodný i pro žlučníkáře a pro osoby s nemocnými játry.


V létě si můžete čaj vychladit a podávat třeba s ledem. V zimě pak příjemně zahřeje. Je ale pravda, že i pití horkého ibiškového čaje v létě organismus spíše ochlazuje a hlavně dobře hydratuje.